2017年10月6日 星期五

加速衰老的食物(壞脂肪)

CLEAN Blog - 加速衰老的食物(壞脂肪)

現時既飲食模式已慢慢偏向健康飲食,有機飲食,甚至『食生』等等,相信係因為大家都了解到身體會吸收每日所食既食物,冇論好與壞都會吸收,當然身體遇到壞物質時係會過濾,但同時亦等於已經對身體構成負擔,當到一個極限後,身體就會開始將剩下既物質(好與壞)亦都一拼吸收,最後因吸收過多壞物質,咁就會開始係身體反映出黎話俾我地知『要開始注意健康了』,而其中最能明顯見到呢種反應既器官就係『皮膚』,比如膚色變得暗沉,乾燥,出現細紋,鬆弛,暗瘡和色斑問題等等。

而一般最常見既壞物質之一就係壞脂肪,而壞亦有兩種之分,所以今篇會講講壞既脂肪分別,來源,同埋壞脂肪對身體同皮膚構成咩影響。

壞脂肪有兩種:
  • 飽和脂肪(saturated fat):
主要係來自動物既油脂比如皮層(雞皮,豬皮),牛油,豬油,雞油等,另外一d合成調味料如忌廉,起酥油等。飽和脂肪被認為唔健康既原因係因為研究顯示會增加體內壞膽固醇(低密度脂蛋白膽固醇(low density lipoprotein cholesterol 簡稱LDL-cholesterol),令身體患上心血管疾病和種風既機會上升。但亦有研究顯示飽和脂肪同心血管疾病等問題並沒有直接既關係,所以小篇在此認為飽和脂肪屬於較唔好既脂肪,因為增加左LDL同埋會令身體較易肥胖,但由於飽和脂肪亦屬於天然脂肪,而身體亦需要脂肪提供能量,所以適量攝取還是可以的(每日既總脂肪攝取量低於10%)
  • 反式脂肪( Trans Fat):
大部份既反式脂肪都會在加工既食物裹可以搵到如薯片,餅乾,蛋糕,速食麵等等,因為要做到唔易變壞狀態穩定,可以儲存得較耐,亦可以降低成本,造出既零食口感較爽,冇咁油同肥膩,但由於反式脂肪會增加體內既壞膽固醇同埋令身體患上心血管疾病和種風既機會上升,另外肝臟係代謝唔到反式脂肪,所以當反式脂肪係身體慢慢累積既時候,咁就會影響我地既血脂同肝脂既指數,令身體患病既風險增加。

其實影響我地身體同皮膚既主要壞脂肪係反式脂肪,對身體既影響有以上了解,而對皮膚既影響有以下:
  • 令皮膚既油脂分泌失衡,容易滋生暗瘡外,仲會產生自由基,之後造成骨膠原和彈性纖維流失,令皮膚變得鬆弛脆弱,最後令皮膚加速衰老
  • 令細胞膜變硬,使皮膚水份,代謝能力同營養吸收能力變差,令皮膚變得乾燥,暗啞,鬆弛而加速衰老。
  • 間接影響荷爾蒙運作,令皮膚出現色斑,暗瘡等問題增加。
所以我地除左要留意護膚同化妝產品既成份外,食物成份亦同樣重要,如果想靚得健康,咁就要食得健康!大家一齊努力啦!

如果大家想了解自己現在既皮膚狀況(如含水量,皮膚底層色素分佈等),歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既高效面部注滲保濕療程($375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.