2017年10月10日 星期二

宿便同皮膚差有冇關係?

CLEAN BLOG - 宿便同皮膚差有冇關係?

大部份都市人平時既飲食習慣都係食肉多過食菜,而飲食唔均衡既情況下會容易導致便祕或宿便情況哦,但有宿便皮膚係咪就會變差?咁對皮膚會有咩影響?

宿便是黏附係腸道既老舊廢物,唔輕易排出體外,而且更會產生有害既毒素影響身體皮膚。首先便秘會令自律神經功能變差(自律神經系統係控制體內各器官既系統功能),然後皮膚既血液循環跟住都變差,如果長時間有便秘情況,咁係腸中腐敗既糞便和宿便就會增加,令壞菌大增而產生有害物質,而呢d有害物質和毒素會導致人體既免疫力減弱,身體會容易感覺疲倦,然後藉由血液循環影響皮膚,使營養無法充分吸收,皮膚會產生以下狀況。 

皮膚容易敏感
  • 因為肉類含有高嘌呤 (Purine) 成份,進食後會令體內既尿酸(Uric Acid) 升高,影響血液濃度,令血液偏酸,從而引起皮膚免疫力下降,容易產生敏感。 
肌膚失去光澤,出現色斑
  • 宿便堆積使毒素在腸道反覆吸收,身體內部既新陳代謝速度變得紊亂和遲緩,影響內分泌失調,從而有機會令黑色素增加。 
生暗瘡
  • 由於肉類含有飽和脂肪,而一般係街外既餐廳都唔會將呢d脂肪切除,所以我地通常會一拼進食,之後身體吸收過多既油份而導致油脂分泌旺盛,最後令皮膚既水油失衡,令毛孔被油脂阻塞,經過氧化同細菌感染後就變成暗瘡了。 
皮膚變黑,暗沉
  • 當宿便一直儲存係體內,咁d有害物質就會係身體內遊走,影響身體既循環系統,形成口臭,皮膚暗啞(因不能正常更新而造成角質層過厚)等。
其實要排走宿便並唔難,分享一個大家都容易做到既排走宿便方法,就係早上起身後空肚飲500 mL暖水,目的係溫暖腸道,促進循環及增加代謝,刺激腸胃蠕動,可以有助清除宿便又可以防止便秘,提升排毒器官既機能,一齊排走毒素啦。

如果大家想了解自己現在既皮膚狀況(如含水量,皮膚底層色素分佈等),歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價或七折既療程試做,可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.