2017年8月26日 星期六

漆黑既環境真的可以更熟睡?

CLEAN Blog:漆黑既環境真的可以更熟睡?

在日常生活中,我地可能會受到工作壓力,緊張步伐或各種瑣碎事而影響睡眠質素,導致隔天變得精神唔夠而影響了當日既表現或心情,所以要保持良好既身體休息狀態就要有足夠既睡眠和良好既睡眠質素好重要哦,想改善其實有一個方法好簡單,就係改善睡眠環境既光線。

首先最初入睡階段既心率,血壓同埋呼吸頻率會逐漸下降,使全身既肌肉鬆弛下去。經過約90分鐘後,進入第2個階段令身體既感覺功能再減慢一些,眼球的轉動較少,視覺,聽覺,嗅覺,觸覺及味覺五種感覺功能關閉,記憶功能暫停,血壓下降,脈搏減慢。

其實身體一種叫『松果體』既分泌腺體,而呢D松果體細胞係負責製造內分泌荷爾蒙稱為『褪黑激素-melatonin』,係一種調節生物鐘既激素,所以要擁有一個好既睡眠質素就要先令『褪黑激素』正常咁分泌。

由於呢種褪黑激素係由視網膜到松果體中的松果體細胞製造的,而光暗既規律會影響褪黑素的製造,因為褪黑激素既分泌係黑暗的情況下先會分泌較為最多,反而光猛既情況下會抑制褪黑激素既分泌,即使只係微弱既光線都同樣會受到影響,所以一般晚間中段分泌較為多,反而到晚間後段和直至到天亮既時候,分泌就會因為環境光線影響而慢慢會開始減少,就好似我地既生理時鐘一樣。

所以如果要令身體係睡覺時能夠製造足夠既褪黑激素,就必須在漆黑既環境中睡覺,減少我地既眼球接觸到光線,防止褪黑激素被抑制住,身體先可以容易去到深層熟睡哦。

如果大家想提升睡眠質素,建議睡前做以下事情就有助提升睡眠質素哦:

  • 漆黑環境中睡眠

將室內環境調到最黑,比如將全屋燈光關掉,遮住所有窗戶來避免外面光線透入,手機調至睡眠模式

  • 放鬆心情

避免睡前:進食刺激或濃味食物 / 飲品,玩刺激遊戲或睇刺激電影(如恐怖片,追蹤片等)

  • 放鬆繃緊肌肉
聆聽柔和既純音樂,做簡單既伸展動作,有助放鬆肌肉和心情

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.