2017年5月19日 星期五

麩質 (Gluten) 對身體係好係壞?

CLEAN Blog - 麩質 (Gluten) 對身體係好係壞? 

自問小編我係一個極度中意食西色麵包或麵類既人,但買之前都會盡量揀係Gluten Free (即不含麩質) 既食品,而且亦都發覺唔少人同我一樣亦會揀Gluten Free (即不含麩質) 既食品.但唔知大家有冇考究過麩質係乜,有乜作用,對健康有乜影響?今篇我會將以上既資料整合比大家作參考啦!

麩質 (Gluten) 係乜,有乜作用?
  • 簡單理解係麵粉裡既筋(亦即高或低筋麵粉),而「筋」亦即係麥類(大麥,小麥,黑麥)既蛋白質,所以做麵包時要選擇高「筋」,因為高「筋」先可以令麵包更挺身.
麩質 (Gluten) 對健康有乜影響?
  • 其實如果你冇麩質不耐症,乳糜瀉或小麥過敏,其實本身麩質係冇害既,因為麩質其實只不過係蛋白質既一種,但有以上症狀就要避開進食麩質,因為如進食後可引起免疫力系統失調,肚瀉,嘔吐等問題哦.
其實暫時還未有臨床實驗証明麩質對身體有壞處,亦冇臨床實驗証實冇麩質餐單能減肥,反而均衡飲食,良好作息時間,保持運動才是對身體最好既健康之道哦.