2017年5月21日 星期日

敏感既皮膚點解需要保濕來舒緩?

CLEAN Blog – 敏感既皮膚點解需要保濕來舒緩?

相信有護理開皮膚既女士或男士們都可能有聽過如果皮膚出現敏感情況就要做補濕黎舒緩,又或者濕疹發作時就要補濕同保濕,但其實點解為皮膚補濕就能舒緩敏感和痕癢既感覺呢?

不如先了解一下點解發炎或敏感中既皮膚會紅腫:

  • 紅:發炎或敏感區域之微血管前小動脈立即舒張,微血管後小靜脈收縮,令血液流動增加而程現紅色。
  • 腫:因為充血所以令微血管通透性增加,令液體由管內移向附近既組織而引起水腫。
  • 熱:因為血液流動量增加

然後由於皮膚表面既水份會不斷流失,令角質層開始乾燥而產生痕癢既感覺,如果唔先處理痕癢既感覺就會惡性循環,不斷抓,令皮膚受傷,甩皮,甚至產生傷口,令紅腫痕癢既情況惡化。

所以如果有發炎或敏感既情況要先用冷水或冰袋敷住患處,舒緩沖血發熱既情況,之後要為皮膚補充水份,令皮膚有足夠既滋潤度來修復受傷或受刺激既皮膚,再為皮膚保濕,阻止皮膚水份流失而造成痕癢既感覺。

其實我地既皮膚係好奇妙,當受到不同既刺激時都會用唔同既方式來通知你,比如受到紫外線刺激就會變黑甚至乎產生色斑,受到刺激時(產品,天氣或物件)就會紅腫或痕癢,缺水時就會分泌更多油份等。

所以我地應多d留意皮膚既變化而作出適當既護膚程序,減少令皮膚受傷既機會,保持健康又有活力既肌膚啦,如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既高效面部注滲保濕療程($375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html

免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.