2017年4月18日 星期二

除了黑色素仲有什麼會令膚色暗啞?(上)

CLEAN Blog - 除了黑色素仲有什麼會令膚色暗啞?(上)

相信睇開我地d分享既朋友會明白防曬既重要性,因為暴曬會令皮膚製造黑色素,從而產生色斑和令皮膚變得暗黑。除左黑色素會令皮膚變得暗啞外,仲有其他因素會令皮膚變得暗啞嗎?

有!除左黑色素外,角質,胡蘿蔔素同血紅素亦會影響膚色哦。角質會令皮膚變暗啞,胡蘿蔔素會令皮膚變黃,血紅素就變紅,而今次首先同大家分享點解血紅素會影響膚色。

血紅素係血液裡既主要工作係將我地吸入既氧氣帶到身體各部位,令身體有足夠既氧氣來應付日常生活既活動。有足夠氧氣既血紅素係鮮紅色,而當氧氣不足既血紅素會呈現暗紅色。

由於我地面部皮膚底層有無數既微血管,所以某皮膚較白既人面部會呈現較粉紅色,而當我地血液運行得較快既時候面部會呈現紅色,比如如進食辛辣食物,做運動,情緒激動等都會令血液運行加快,此時面部皮膚亦因此而變得較紅。但如果我地既血液如果係處於含氧量不足時,血液亦會相對變得較暗紅,從而影響膚色變得暗啞。

所以如果想令皮膚保持紅潤,除左要注意防曬外,仲要注意皮膚保養,飲食習慣同保持做運動,令身體既血液有足夠既氧氣同健康既血液循環,咁就又靚又健康啦!

另外激光療程亦可有效地改善膚色哦,想了解更多或預約進行一次皮膚分析,可以用以下任何一種聯絡方式與我們聯絡預約哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既激光療程試做,可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.