2017年3月21日 星期二

面部蒸氣機能為皮膚補濕嗎?

CLEAN BLOG -面部蒸氣機能為皮膚補濕嗎?

面部蒸氣機對各位有做開護膚保養既女士們應該唔會陌生,其原理係將水份變為蒸汽(或納米化)再噴去面上,話說可以為皮膚增加補濕,令化妝更貼更有光澤。

但如果再細緻d去解釋會係:蒸完既當時確實會令皮膚角質層短暫地補濕,但好快就蒸發晒,因皮膚本身有抵抗機制,唔會好似海綿咁不斷吸收,無論水,油或其他物質都唔會容易地入到皮膚底層,就算我地浸係水裡,極其量只會暫時將皮膚表面既含水量提高,所以水(H2O)只會短暫停留係角質層,但就去唔到基底層。

而如果妳蒸完面並即刻化妝確實係會睇落更貼更有光澤。因為當時既皮膚含水量被提高,但由於水(H2O)係會好快蒸發走,所以如果皮膚本身係屬乾性唔夠水份,咁好快就會打回原形,隔一陣d粉會浮晒出黎,特別個鼻會見到d粉一粒粒咁。

所以面部蒸氣機可以當做軟化角質或護膚程序前將毛孔擴張,增加護膚時既效果,但就建議唔好將蒸面視作補濕方法哦。

如果要為皮膚既真皮層補濕,令保濕能力更持久,咁就可以考慮借助護膚補濕既專業儀器(如高效注滲儀 / Electroporation moisturizing)來將營養液帶去基底層並為皮膚作深層補濕保濕.
另外如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既高效注滲保濕療程($375.00),可在旁邊既連結登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
Our website: www.cleanskincare.com.hk
Facebook: PM
Mail: info@cleanskincare.com.hk
Tel: 2628 3242
What's app: 9843 8821
We Chat: cleanskincare
Line: cleanskincare 
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.