2017年2月5日 星期日

為什麼面上有紅印?

CLEAN Blog - 為什麼面上有紅印?

之前分享過有關暗瘡印既起因,處理和治療方法等,而一般既暗瘡印都係深啡至淺黑色,原因係皮膚發炎時(成熟暗瘡),色素母細胞就會製造黑色素黎保護皮膚,發炎後呢d黑色素因為未能分解,所以就會沉澱而變成炎症後色素沉澱,亦即暗瘡印。

但暗瘡印除咗黑色亦有紅色哦,原因係當皮膚發炎時會令患處同周邊血管擴張而呈現紅色皮膚,但當患處退炎後,血管未能收縮,所以就會留下一個個紅色既印。

另一個原因係因為發炎既地方需要更多既血液來修復,所以會令患處血管增生,加速修復,但當患處退炎後,血管仍然且處於充血狀態,所以就會留下一個個紅色既印。

但以上情況一般會經過數月或以上才開始減淡或退去,但亦有個案係沒有減淡而一直存在或有機會轉變成炎症後色素沉澱,如果唔想因為d紅印而影響外觀或轉變成炎症後色素沉澱既話,可選擇進行激光療程來解決暗瘡紅印問題。

因為當激光既能量被血管內既紅血素吸收再轉為熱能後會收縮,凝固並選擇性地分解該患處既微絲血管,之後跟隨身體既新陳代謝並排出體外,回復原有膚色。

當然,如果在滋生暗瘡既初時能正確地處理(如發炎前有黑頭粉刺或暗粒就要先去處理,避免之後發炎而演變成暗瘡,或在發炎中避免使用含刺激性產品,如輕微狀況就可以搽消炎抗菌既暗瘡產品,較嚴重者可選擇進行暗瘡療程如激光或果酸或向醫生求診),咁就可以降低留下暗瘡印既機會啦。

如果大家想免費做一次皮膚分析,了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價試做果酸換膚或暗瘡或暗瘡印皮膚激光療程體驗,可在旁邊既連結登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.