2016年12月26日 星期一

暗瘡會傳染俾其他人嗎?

CLEAN SKINCARE 小知識 - 暗瘡會傳染俾其他人嗎?

當面上有暗瘡時都會建議唔好用手去摸,又或者唔好用磨沙產品洗面,因為會有機會令d暗瘡菌感染其他部位,但如果同自己既伴侶或家人接觸到皮膚既話咁會唔會傳染到俾人呢?或者用同一條毛巾又會唔會被傳染呢?

其實暗瘡唔會傳染俾其他人,因為暗瘡並唔係一種傳染病,而可能係因為荷爾蒙分泌失調令油脂分泌過剩引致毛囊發炎,又或因衛生因素令毛囊閉塞而引致發炎和滋生暗瘡菌,所以暗瘡係屬於慢性皮膚炎既一種.

但點解唔好用手去摸又或者唔好用磨沙產品洗面?其實正確應該話以上咁做係會令其他暗瘡部位擴散同惡化,因為暗瘡菌既繁殖速度好快,所以當暗瘡菌同面上既其他暗瘡菌交叉感染就會加快其繁殖速度,令暗瘡情況惡化和擴散更大範圍.

但如果雙方伴侶或家人都有暗瘡問題,咁就建議唔好共用毛巾,枕頭袋等,因為會有機會造成交叉感染令本身既暗瘡惡化並擴散,所以要多注意哦!如果想令暗瘡減少滋生,其實只要:

  • 注重個人用品清潔度(如毛巾,化妝掃,帽子等等)
  • 運動後必需清洗皮膚,避免汗水細菌停留面上造成毛孔閉塞
  • 避免使用太過油膩既護膚產品
  • 避免進食油膩(如炸物,零食等)或過甜食物
  • 保持良好生活習慣(如有足夠既作息時間,有適當既運動和均衡飲食等)

如果暗瘡問題持續或有惡化情況,必需向專業人士求醫並且不能自行擠壓面上既暗瘡,因為處理不當或用力過度就會傷害到皮膚組織,造成凹凸洞皮膚或留下暗瘡印.

而現時有效既暗瘡療程當中有果酸治療或激光治療,如果想了解多d果酸治療或激光治療如何能改善暗瘡皮膚,歡迎用以下方式聯絡我們同事,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既果酸療程或激光療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:http://www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html


免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.