2016年10月15日 星期六

金屬是如何環保再造?

CLEAN 環保:金屬是如何環保再造?

又到分享CLEAN既環保啦 ^^ 相信大家都好心急想知道小編我今次同大家分享D咩呢?!上次係中秋節既時候我分享過係2014年地球之友曾經估計過中秋後全港被掉既月餅罐約有300萬個之多,約重750噸,如果叠起黎就會等如414座中銀大廈既高度,但其實香港每日既廢鐵回收量亦相當驚人,2013年每日既廢鐵量有144公噸,每月就有4320公噸,而且廢鐵回收價不斷下跌,令回收循環唔理想,所以大家要盡量循環再用所有鐵皿哦,另外亦可以將鐵罐或其他鐵皿放進回收箱,減少對堆田區既壓力.

好啦,講左咁多回收既事,而加等我分享一下「金屬是如何環保再造?」啦!究竟眾多金屬物料之中,到底邊一種先可以有真正回收既用途?回收後既過程係點?希望透過今次既分享可以幫助大家對金屬既環保了解更多啦~

首先在金屬生產過程中,由原礦石進行採集,冶煉完後再加工,先可以變成為各種鋼材物品和有色金屬產品等,稱為「原生金屬」,而成本亦相當之高.同時,開採礦場,取出物料,製造過程等等都係剝削地球資源和破壞環境!

雖然我地沒有能力立即阻止,但我地可以減少購買和拿去作循環金屬,因為金屬最大優勢係可以不斷循環再用,而當我地回收金屬越多既的話,就等於礦業採集金屬就自然減少,環境既污染會減輕,地球資源亦會減少過度採集,所以大家都盡一分力回收所有唔用既鐵皿,令環境變得好D啦~.

以下就分享金屬回收既類別同過程啦:

金屬分為2種
  1. 含鐵金屬:生鐵或鑄鐵,合金鋼碎料,錫片
  2. 有色金屬:鋁,銅,合金
  • 可回收既金屬有:鐵/鋁罐,奶粉罐,煮食器具,月餅/糖果/餅乾盒罐等.
  • 不可回收金屬有:含有鋁金屬層膜既塑膠包裝袋/紙包飲品/牛奶盒,地拖,醫藥用容器,壓縮氣體罐,化學物容器等.
回收既過程和處理:
  1. 先收集:金屬係屬於一種有價值既物料,同其他收集過程有D唔同,部份人先將金屬廢料保留然後再出售,所以一般都在收集商出讓
  2. 分類:利用磁鐵和傳感器將混合左電子物料既廢金屬和含金屬固體等廢料進行分類
  3. 加工:將金屬切碎,幫助加快熔融過程
  4. 熔化:將廢金屬放入一個特定爐中熔化
  5. 純化:以確保最終產品既質量和零雜質
  6. 凝固:然後冷卻和固化金屬
  7. 運輸:最後送到各個工廠生產成新產品,金屬回收再造後產品例如:指示牌,鐵路的路軌等.
最後提提大家千其唔好睇少鋁罐既價值呀~相信鋁罐係我地日常飲料接觸得最多既一種,當廢罐溶化後係可以無數次循環再變新罐架,而且仲可以製成汽車和飛機零件,甚至乎我地既家庭用具添~大家都合力一齊盡一分力啦!