2016年7月14日 星期四

如何做運動才能達到燒脂效果?

CLEAN SKINCARE小知識-如何做運動才能達到燒脂效果?

天氣越黎越熱,而且暑假當前,更係一家人或約埋成班朋友去海灘玩啦,但去海灘最大既考驗就係「身材」!如果要將身體上既脂肪燒走,咁應該點做呢?

有人話:好簡單,只需控制食量和食物加上運動就一定能減到!但亦會有人話:我一星期做3次瑜珈,但係點解仲係未減到?又或者話:我一星期做3次Gym,體重係有減到d,但脂肪比例依然係高...點解呀~~~!

要控制體重就要控制食量,因為一般人造成肥胖既最大原因都係來自食量有加冇減,比如今次食一碗麵,下次加隻蛋,再下次加豬扒,再下次就加...咁就只有越食越多才能滿足到自己,最後身體吸收過剩,轉為脂肪,另外3餐裡既食物種類亦要配合,盡量少食高脂,高油,高糖或高鹽既食物.

但最健康既減肥方法都係要做帶氧運動,但要達到燃燒脂肪既效果就要留意時間和心跳率.因為時間太短或心跳率未達到既話,可能只會達到去水腫和燃燒少量脂肪既效果,飲水後體重和水份又會打回原形.

要達到最佳燃燒脂肪既心跳率係『最大心跳率既60%至70%』並要持續20分鐘以上,因為當最大心跳率達到60%至70%既時候,身體既供能系統會開始啟動帶氧模式,利用氧氣黎分解體內脂肪轉化為能量,所以呢個階段係燃燒脂肪最好既模式,但要將氧氣帶到肌肉作為燃料是需要一些時間,經過臨床實驗需要約20分鐘左右既時間氧氣才能到達肌肉並作為燃料分解體內脂肪,所以如果要有效地燃燒脂肪,咁就要留意自己既心跳率和時間了
  • 如最大心跳率未達到60%至70%但做左2個小時的運動=未達到最佳燃燒脂肪模式(如瑜珈等靜態運動)
  • 如最大心跳率達到60%至70%但做左10分鐘的運動=未達到最佳燃燒脂肪模式(如短跑等短暫爆發運動)
  • 如最大心跳率達到60%至70%而持續做20分鐘的運動=達到最佳燃燒脂肪模式(如跳舞,長跑等持續帶氧運動)
而最大心跳率既計算方式係220 - 年齡 = 最大心跳率x 0.60(即60%)或0.70 (即70%)

如一名32既女性,目標心跳率係最大心跳率既60%,所以計算方式係220 – 32 = 188 x 0.60 = 112.80 (113)

其實做帶氧運動可以燃燒脂肪外,亦可以改善或加強我地既心跳功能,血液循環和氧氣輸送功能,能提高我地既肺活量外,亦可以減少我地疲勞既狀態,令我地時刻都咁精神亮麗,膚質亦會因而得到提升和改善哦!大家加油啦!

如果大家想了解自己既皮膚狀況,歡迎用以下方式聯絡我們預約做一次免費既專業皮膚分析哦,另外我地中心亦為第一次光臨既顧客提供一次半價既療程試做,可在旁邊既連結了解更多和登記哦:www.cleanskincare.com.hk/zh/trial.html 
免責聲明:以上所載的資料只供參考用途,均不能作為替代執業西醫的建議.在採取任何行動之前,你必須與有適當資格的執業醫療人仕諮詢.