2016年3月17日 星期四

製造衣物對環境的影響

CLEAN環保:製造衣物對環境的影響

大家會唔會都期待住每一季時裝界既新風格新款式,當每季開始時冇論在創意,顏色和風格上都會被深深吸引住,一向貪靚而又想緊貼潮流既我點可能唔係粉絲之一呢~

近幾年時裝界既快速時裝已經成為一種潮流文化,深受大家愛戴既原因係我地可以用便宜既價錢買到最時尚既品牌風格,除此以外轉換款式亦相當之快,又唔輕易同人撞款,再加埋網購亦非常方便容易,以前真係試過貨還未到手,又已經開始買新喇~

經常可以著新衫係一件開心事,但對於快速時裝文化既認知和生產時所造成既污染,我地知道幾多呢?同地球環境有咩關連呢?!當開始去了解在生產衣物時原來會對環境構成污染後,我對於追求時裝潮流既想法亦有所改變了.

因為生產衣服時係會需要用到大量既水源,電源,化學物質和其他天然資源,有幾嚴重?一齊睇下:
  • 由於快速時裝生產數量較一般時裝大,需要用到大量既資源,製衣界造成紡織廢料亦相對增多,數據顯示每年產生紡織廢料重量係中國大約有 2,600萬噸,英國大約有80至 100萬噸,而我地香港都有大約10萬噸,以上紡織品廢料都會一一送去堆填區,其實全球既工廠和各國既人民都已經習慣將多餘既衣服,紡織廢料送到堆填區中,至於會循環再用和衣物回收既百分比非常小,如果持續落去對環境會造成嚴重既傷害~
  • 另外生產衣服時係需要用到大量既水源,據估計全球既紡織業每年都會使用到大約378萬億公升水,要生產一件T恤所用到既棉花數量就要耗水約2700升,染一公斤既布料,用水量可達70-150升,整個過程極度浪費資源!
  • 而當中係生產過程時所造成既大量化學污染物,二氧化碳和其他有毒既物質都會釋放到我地既水道,河流,海中,泥土,甚至會停留在空氣中,以上既污染會對人體,動物和植物都會造成嚴重既傷害.所以以上驚人既數據係提醒我地要好好善用資源和保護地球!
當我地了解到原來生產衣服既背後係會造成『環境污染+耗用到大量既天然資源』,咁當大家在購買衣物時都認真地考慮和選購耐穿的款式,緊貼潮流其實都可以同時環保哦,比如選購耐穿和百答既款式再加mix & match,都可以創造出自己既style,避免購買已經有類似既款式,然後將放置唔著既衣物作循環再用或者捐贈給衣物回收機構,不要直接掉到垃圾桶送去堆填區.咁樣就唔會為左追求潮流而每季都棄置大量既衣物,大家在買衫前都多作考慮呀!(有興趣可以睇番我地之前分享過既POST如何處理衣物更環保http://clean-skincare.blogspot.hk/2015/12/blog-post_13.html

大家都可以為大自然和地球出一分力,好好珍惜天然資源和每一件衣物,請大家多D分享不同既環保意識比身邊既家人朋友,讓大家為地球都一齊出力啦.