2015年9月15日 星期二

從飲食習慣入手,真係可以令暗啞變黃左既皮膚變番白滑肌嗎??

CLEAN SKINCARE 小Tips:從飲食習慣入手,真係可以令暗啞變黃左既皮膚變番白滑肌嗎??

近來見番D舊同事,個個都話我個樣後生左白左?!我拎番之前d相睇,個樣又黃又灰,睇落真係好老囉,原來皮膚白同暗啞真係可以爭好遠咖!

其實開始做Laser之後皮膚係白滑左,但除咗做美白嫩膚激光之外,我地仲可以從飲食習慣入手,內外兼備去令皮膚變得再白d滑d.(如果想了解多d關於美白嫩膚激光既好處,請進入http://clean-skincare.blogspot.hk/2015/08/blog-post_30.html

如果大家都想皮膚變得白皙D,不妨多吃含維他命C和抗氧化類既食物,維他命C能中斷黑色素形成既過程和減少黑色素沈著,減退皮膚既色斑,重點係踢走暗啞變黃左既膚色,令皮膚變番白裏透紅.

另外仲有其他含有不同維他命既食物都可以令皮膚有增白既效果哦,比如:
  • 飲檸檬水:其豐富的維他命C能幫助氨基酸合成膠原,防止形成皺紋及使肌膚帶有光澤,維他命C能夠促進新陳代謝,有抗氧化作用,有助於體內自由基既損害,可延緩衰老,能防止和消除皮膚色素沉著令皮膚顯得白皙.
  • 青瓜 : 含水量高達90%,是所有食物中含水量最高,能補充體液增加皮膚水份,青瓜含有豐富的鉀鹽,胡蘿蔔素,維他命A, B1, B2, B3, B5, B6, B9, C, E,糖類,蛋白質以及芥,磷,鐵等營養成分,具有美白、抗氧化的效果.
  • 豆漿 : 含有豐富的維他命 E,大豆蛋白、異黃酮、卵磷脂等物質,能防止黑色素沉澱,令肌膚變得白滑,還有補充體力能調節女性荷爾蒙既作用,具有抗氧化能力,能幫助對抗老化,延遲肌膚細胞衰老、維持皮膚彈性等等.
  • 天然有機蜂蜜: 含人體所需既氨基酸和礦物質及多種維他命、鈣、鐵、鉀、銅、鈉、鎢、鋅、錳、鎂、磷、等微量元素.常喝蜜糖水可以補充人體需要的營養,排出毒素改善暗啞膚色使皮膚變得紅潤細嫩有光澤. 
除左以上食物外,如蘋果,蕃茄,橙,士多啤梨,蕃石榴,奇異果,車喱子,苦瓜及紅色燈籠椒等等,都對皮膚美白有好大既功效.

其實想皮膚由內靚到外,就要從日常飲食習慣開始啦!大家可以多攝取有機種植既蔬果,咁就可以食得健康D,皮膚就自然變得靚得又白滑D啦!