2015年7月14日 星期二

吃有機既蔬菜水果係咪會令皮膚靚D,又健康D呢?

Clean Skincare 小Tips - 吃有機既蔬菜水果係咪會令皮膚靚D,又健康D呢?

上一篇既小知識分享咗DIY 夏日美白果汁,今次想同大家講下關於食有機既蔬菜水果對皮膚有什麼好處?

近幾年大家都開始越來越注重健康,又會選擇食有機種植既蔬菜水果,其實有機種植同普通種植又有咩分別呢?有機種植係咪好d呢?營養價值一樣嗎?

有機種植是指:

  • 有機農業提倡注重和保持蔬果的天然成份,因此可以保持食物原有的營養價值.
  • 原全不用化學肥料,化學農藥和人工合成物,並重視生產過程.有機栽種的蔬果沒有農藥殘留,而其根部和表皮的部分不必去除並可以食用,如此一來則可攝取更多的酵素、抗氧化劑、礦物質和纖維素.在有機生產的理念下,不用含基因改造的種子,種植物及肥料.
  • 而進食有機食物後其營養會由血液帶到皮膚層,有機蔬果含有大量的營養價值,如:抗氧化維他命A 、C 、E ,當皮膚細胞攝取維他命後,會有效中和體內破壞組織的游離基,增加皮膚的抗氧化功效,大大防止人體機能衰老,由內至外皮膚也能保持得更健康.
普通種植是指:
  • 使用化學農藥和肥料,能在短期內讓土地肥沃增加生產,但長遠會令土地退化流失,更會破壞生態,污染環境,同時使食品質量下降,令蔬菜流失營養價值,重金屬及致癌既硝酸鹽含量較高, 部份成份在進入人體後,更危害健康,葉菜類是最會殘留硝酸鹽的作物.

今次既分享希望給予大家認識有機種植和普通種植下既蔬果之分別,愛地球,愛自己,愛惜生態環境,大家多d攝取有機種植既蔬果和支持買本地既有機種植食物,食到新鮮既蔬果又可以健康d皮膚都靚d啦!