2015年7月2日 星期四

大家放假會做d乜去放鬆平日緊張既生活/工作壓力呢?


從今天起我地除左CLEAN 小知識和CLEAN小Tips外,將會加多一樣分享叫做{CLEAN食玩行},主要係分享生活上既不同事物,希望透過分享能夠為大家帶來更多趣味性既文篇,將更多開心和健康既事物都帶進我地每個人既生活裡,真真正正地做出CLEAN Skincare既理念,就係要令我地大家從內至外都一樣開心,健康!

好啦!一齊黎進入主題啦:

CLEAN食玩行 - 大家放假會做d乜去放鬆平日緊張既生活/工作壓力呢?

七月份開始咗啦~剛剛過完一日紅假,大家去咗邊度舒緩下緊張既生活和工作壓力呢?

我呢~就去左行山啦,點解?因為可以遠離一個’石屎森林’,回歸大自然呀.最初大家可能認為行山係一件好辛苦既事,平日已經早起床工作,而且工作不只時間長,量又多,再加上腰酸背痛?~點解仲要咁辛苦去行山喎!

但大家試想像下,平時我地面對住好多既高樓大廈,汽車廢氣,煩躁既人群喧嘩聲等...呢D都令人有窒息既感覺,如今去到郊外我地只見到綠草樹木,聞到既植物花香,聽到雀仔既聲音...呢一刻所有緊張既壓力,急速既腳步都要暫時停頓落黎~享受當下既平靜~

另外行山帶比我地有一個清晰既目標,就係要有堅定既意志和集中力先可以完成,因為有時會行上一座崎嶇不平既山,橫越過樹林,溪澗,沙灘等,又或者走完一段難行既路都好.呢條路係唔會有捷徑之餘,仲一定要靠自己雙腳一步一步走,當中有不少自己獨處既時間,可以靜靜去思考或者聽下大自然既雀鳥聲,樹葉摩擦聲,當完成過程後發覺自己全身是汗,滿足感相當大,心情亦都輕鬆晒.

行山既好處可以幫助我地放鬆心情之外,亦都係一項好好既運動使我地身心都健康,活動身體可以令肌肉變得結實,呼吸新鮮既空氣,欣賞下大自然給予我地既一切,將自己和大自然融合在一起,完全忘記日常既工作和生活壓力,對所有事物都會開始睇開D冇咁執著,心境變得平靜祥和D,人與人之間相處亦變得寬容D,而最重要就係皮膚身體都自然靚d健康d啦~

行山前既準備和安全措施:
  • 出發前要注意天氣情況,特別要留意有無雷暴警告和風雨等.
  • 物品:指南針,充足食水,足夠食物,雨傘,急救箱,哨子,記事簿和筆等.
  • 要熟悉行山路線,留意警署,郊野公園管理站和求救電話位置.
  • 穿着一些輕便既服裝和行山鞋,以及搽上防曬(每隔2小時補搽一次)和帶備防曬用品太陽帽太陽眼鏡等等.
  • 不要單獨前往,要結伴同行,互相照應.
  • 如果途中迷路,應選擇原路折返,切勿強行前進.
  • 行程中如遇上意外,應儘快尋求協助.