2015年1月26日 星期一

如果想皮膚水潤又細緻,保濕應該怎樣做好?



要做好保濕就要做齊『補水』,『保水』,『儲水』這三步,而我地用既保濕產品和護理都要對應呢三步去做哦,至於點做?一齊黎睇下啦:

『補水』:洗臉要注意水溫,熱水會令皮膚變得乾燥,避免過度清潔皮膚使原有既天然皮脂和保護膜被洗掉,使保水功能下降 .補水動作最好在洗臉後,皮膚含水量低既時候來做效果會比較好,而化妝水和保濕精華可以幫助皮膚嘅吸收力,達到即時補水既功效。


『保水』:是旨產品中含有鎖水性油脂成分,好讓產品能夠鎖住水份防止流失,如果只用化妝水和保濕精華可以做到即時補水, 之後如果沒有用鎖水性油脂成分包住水份,水份蒸發後還會帶走更多水份,皮膚反而更乾,所以一定要搭配用高鎖水性油脂成份去鎖住水分,這樣才能達到保水鎖水呀!

『儲水』:目的係利用外用產品提升和加強肌膚角質細胞原有既保濕能力,使用外在保濕產品以輔助加強內在既保濕能力。

我地只要用對產品,平常做好肌膚保濕,皮膚就會變得更水潤,細緻柔軟啦!

下一篇預告會講下用什麼有效保濕產品好?記住留意哦*^^*