2014年11月22日 星期六

有邊D食物可以增加皮膚底層嘅膠原增生呢?

其實大部份嘅人都會問 『有邊D食物可以增加皮膚底層嘅膠原增生呢?』,其實是否真係可以從食物去補充?今次就等我地黎為大家分享下啦!

首先要有一個正確嘅觀念!食物嘅膠原蛋白係一種非常巨大嘅成份,由唔同嘅胺基酸重複排列及折疊而成,而食物內嘅膠原蛋白分子係大到人體無法直接吸收利用,所以一定要經過消化系統在分解先至可以比身體吸收.

但係如經過消化系統,就會受到胃酸分解變成氨基酸(蛋白質嘅基本單位 )先至能被消化系統吸收,所以換言之係會失去左原本嘅結構同功效.就算有剩下小許功效,[膠原蛋白] 亦唔會只去我地嘅皮膚底層,極其量只係會補充到現代人已經不缺乏嘅蛋白質.

其實可以藉由其他方法刺激膠原蛋白增生:

1-) 激光雷射

原理係加熱皮膚深層,膠原蛋白受熱後使組織收縮。通常可以立即感受到皮膚變緊緻,且在治療後 3-6 個月膠原蛋白持續地增生。

2-) 打Sculptra針

一種與生物相容,唔會引起體內排斥,以及能被體內自行分解成二氧化碳,水,醣.1950年開始被用來做骨科,牙科及縫線嘅材料(羊腸線亦係採用類似成分),一開始係用於填補愛滋病患臉部凹陷皮膚,之後2009年美國食品藥物管理局(FDA)核准使用在改善臉部皺紋.

所以建議進食其他食物或食品去補充體內嘅其他營養如:鈣、葡萄糖胺、綜合維他命、植物多酚類等等..而唔係用來補充皮膚底層嘅膠原!